Eshu


Eshu er en av gudene til yorubafolket i Nigeria i Vest Afrika. I denne fortellingen settes vennskapet til to gode venner på prøve, når Eshu ifører seg en kappe med to farger.

 Eshu kan være uforutsigbar og har ofte noen triks i ermet for å lære menneskene en lekse. Ifølge yorubafolket kan han alle språk på jorden og er en budbringer mellom gud og mennesker. Eshu liker å skape forvirring og konflikter. Mange fortellinger handler om hvordan han bruker triks som skaper krangel mellom venner, eller mellom mann og kvinne. Fortellingen finnes i flere versjoner og det er nærliggende å tro at en variant hvor han maler kroppen med rødt og svart er nærmere orginalen.

Fortellingen har også ulike varianter av slutten. I flere versjoner, går krangelen så langt at de to vennene dreper hverandre. Noen sier at Eshu bare lo og gikk derfra, mens han overlot ansvaret for oppryddingen til sine følgere. I en annen sies det at Eshu viste fram resultatet til menneskene, slik at de skulle lære at mangelen på et åpent sinn, kan føre til vold og tragedier. Denne versjonen er ganske snill og de to vennene lærer at sannheten kan ha flere sider.

En dag Eshu var ute å vandret, merket han seg to gode venner. De to vennene hadde lovet hverandre evig vennskap, og dette ville Eshu teste ut. Da det var tiden for å høste, laget Eshu seg en kappe, hvor den ene halvdelen var rød og den andre var svart.  De to vennene arbeidet på hver sin side av veien da Eshu kom ridende på en hest imellom dem, og det to vennene så hver sin side av kappen. Han på høyre side av veien, så en rød kappe og han på venstre side av veien, så en svart kappe.

            Da sola sto på sitt høyeste, ville de to vennene ta seg en hvil i skyggen. Mens de satt under trees, sa den ene til den andre: – Så du han som hilste på oss, han i den svarte kappen? Den andre svarte: – Kappen var da ikke svart, den var rød! Vel, begge sto på sitt, og de begynte å krangle. Krangelen førte til kamp mellom de to og ingen kunne skille dem, til tross for at naboene kom løpende til og prøvde å ordne opp. Eshu kom forbi og han fikk stoppet krangelen. Han fortalte dem at de begge hadde rett, og han anklaget dem for at de til tross for det gode vennskapet ikke kunne se ting fra flere sider.


Les mer om Eshu:

http://www.mythencyclopedia.com/Dr-Fi/Eshu.html#ixzz6o3rnl5KB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s