Mannen og slangen (Tyrkia)

Et eventyr som jeg hørte fra en tyrkisk venn. Det finnes flere versjoner av den, men budskapet er det samme. Slangen og mannen utvikler et nært vennskap, men da tømmerhoggerens sønn blir grådig og de begge blir skadet, ødelegges vennskapet. Fortellingen passer bra som utgangspunkt for å snakke om hva som kan ødelegge et vennskap, og hvor mye kan vi tilgi. 

Det var en gang en fattig tømmerhogger som bodde sammen med sønnen sin i et lite hus i skogen. For å forsørge seg var mannen hver dag ute i skogen for å hogge tømmer. 

            En dag da mannen var ute i skogen, kom det en slange hvislende i gresset. Mannen reagerte straks og løftet øksa, som for å drepe slangen, men før øksa hadde falt, kom det over ham at han skulle la slangen gå, og han stoppet hogget. Da begynte slangen å snakke til ham. – Takk for at du sparte livet mitt, gode mann. Som takk skal jeg gi deg noe. Kom tilbake til samme tid i morgen.

            Tømmerhoggeren ble overrasket, men neste dag gikk han tilbake til slangen. På nøyaktig samme sted så han slangen ligge og sole seg i gresset. Slangen ga ham en gullmynt og sa: – Denne skal du ha som takk for at du reddet livet mitt. Og hver dag vil jeg bringe deg en til av samme slag. Mannen ble glad. Nå kunne han forsørge sønnen sin, og han slapp å bekymre seg for den lange vinteren. 

            Mannen og slangen møttes hver dag. De snakket sammen om alt mellom himmel og jord, og etter hvert utviklet de et helt spesielt vennskap. 

            Med årene ble tømmerhoggeren gammel og syk. Han hadde levd et godt liv, han hadde delt mange gode stunder med sin gode venn og hver dag, hadde han mottatt en gullmynt fra slangen. Nå kunne han ikke lenger besøke slangen, og etter hvert ble det igjen vanskelig å forsørge seg. Mannen ba sønnen om å gå ut til slangen i skogen: – Gå til det store treet ute i skogen. Der vil du møte en slange, men ikke vær redd. Hils fra meg, og han vil gi deg en gullmynt. 

            Sønnen gjorde som faren hadde sagt, han gikk ut i skogen, og der møtte han slangen. Også slangen var blitt gammel og var ikke like rask som før.

            – Min far har sendt meg, han er syk og gammel nå, og vi har det vanskelig. Far sa at du kan hjelpe oss med en gullmynt, sa sønnen.

            Mens faren snakket med slangen, ble han tankefull og undret seg på hvor han gjemte alt gullet. Slangen krøp ned i hullet sitt og kom tilbake med en gullmynt. Han ga sønnen det han hadde kommet for og ba ham hilse hjem til faren sin med ønske om god bedring. 

            – Hvis jeg dreper slangen, kan jeg finne hulen og ta alt gullet, tenkte sønnen. Han fant en stein og kastet den på slangen for å drepe ham. Slangen reagerte lynraskt idet han forsto hva som ville skje, og han bet sønnen i armen. Slangen ble skadet av steinen, og sønnen døde av det giftige bittet fra slangen.

            Da sønnen ikke kom hjem om kvelden, ble tømmerhoggeren redd og bekymret. Han gikk ut til møtestedet i skogen, og der fant han sønnen sin død. Den gamle falt over sønnen og han gråt og gråt. 

            Etter en stund kom slangen smygende gjennom gresset. Han var svak på grunn av skaden, men klarte å komme seg fram til mannen, som ropte: – Hva har du gjort? Hvordan kunne du drepe min eneste sønn? 

            Slangen fortalte hva som hadde skjedd. – Sønnen din var grådig, og han hadde tenkt å drepe meg. For å forsvare meg bet jeg ham tilbake.

            Tømmerhoggeren forsto at sønnen selv var skyld i det som hadde skjedd, og han ville gjerne redde vennskapet sitt med slangen. Men slangen sa: – Vårt vennskap kan aldri bli det samme. Du sørger over sønnen din, og jeg er skadet for alltid. Nå må våre veier skilles. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s